Drukuj

Na dzisiejszych zajęciach chemii eksperymentalnej królował kwas askorbinowy, czyli witamina C. Mali chemicy sprawdzali obecność tej witaminy w owocach: pomarańczy, grejpfrucie, cytrynie, jabłku oraz w soku z kiszonej kapusty. Wykorzystali do tego kleik skrobiowy i jodynę.

Oprócz tego dowiedzieli się czym grozi niedobór oraz nadmiar witaminy C w organizmie, a także w jakich owocach i warzywach jest jej najwięcej. Zajęcia zakończyliśmy na wesoło - zbadaliśmy ile witaminy C jest ... w witaminie C. Kapsułki są rzeczywiście bardzo bogate w tę witaminę - roztwór odbarwił się w szalonym tempie. Pamiętajcie, warto dbać o odpowiedni poziom kwasu askorbinowego w organizmie, tym bardziej teraz, kiedy infekcje w natarciu.

322297529_1247240609223312_5830364741946507608_n.jpg 322346865_893081171723473_9061566240135110144_n.jpg 322453999_5799818240095227_6225862506489657451_n.jpg

322532058_392143349785234_4415795955929163996_n.jpg 322605991_1637078696709485_3513753221945760145_n.jpg 322715027_5464236997021208_7170714634264864497_n.jpg

323429011_698723275114597_5608509442551072026_n.jpg 323865233_687013839806614_2578258384416382871_n.jpg 323867131_1409257712945134_3193558948228569646_n.jpg

323867146_704092474707388_6526099355105713939_n.jpg 323888636_560042096027018_5662573201011562329_n.jpg 323903464_1167996480486747_3735581126297460870_n.jpg

323949365_739384863957834_6252640258875744685_n.jpg 323982547_1809534989402823_7095794617087957279_n.jpg 323986584_3427448504207274_8753681216591221827_n.jpg

323989350_474622108080550_4980782471783711638_n.jpg 324026231_1177741302897653_8981476407225217578_n.jpg