Drukuj
Odsłony: 433
      Na dzisiejszym kółku chemicznym bohaterem był kwas askorbinowy, czyli witamina C. Postawiłyśmy problem badawczy - Czy witamina C występuje w owocach: cytrynie, pomarańczy, grejpfrucie, jabłku oraz w soku z kiszonej kapusty. Do badań wykorzystałyśmy jodynę i kleik skrobiowy. Okazuje się, że owoce są bogate w ten kwas. Granatowy roztwór skrobi z jodyną odbarwiał się w szalonym tempie. Warto pamiętać o codziennym dostarczaniu tej witaminy do naszego organizmu, szczególnie o tej porze roku, kiedy wirusy w natarciu.
 
421883213_878112487439234_7345719242959508179_n.jpg 421937702_878112597439223_3718300062407583087_n.jpg 421955573_878112287439254_2622343075743407636_n.jpg

421961466_878112334105916_1061684681690017423_n.jpg 421995360_878112454105904_8071391518043630159_n.jpg 422061878_878112380772578_6152413337185423687_n.jpg

424595342_878112514105898_2296349477010565136_n.jpg 424608342_878112550772561_3155070111466061429_n.jpg 424611496_878112244105925_8881193243269217772_n.jpg

424661867_878112420772574_6979160299239766025_n.jpg 424663002_878112637439219_6090241740997681252_n.jpg 424687308_878112680772548_4213909084775377252_n.jpg